Problemi mladih

Problemi mladih

problemi mladih terapija

Mnogobrojni su problemi mladih ljudi u našoj sredini. Posledica su prvenstveno odrastanja i traženja sopstvenog puta, kao i sve zahtevnijeg socijalnog okruženja I modela u porodici i okruženju. U današnje vreme, mladići i devojke nailaze na probleme identiteta, nesigurnost i nezadovoljstvo kako sobom, tako i mogućnostima napredovanja u društvu i profesiji. Usled toga prisutni su razni simptomi i loši modeli ponašanja.

Simptomi i loši modeli ponašanja mladih

  • Psihosomatski poremećaji – Vrtoglavice, veći ili manji panični napadi, poremećaji u radu mnogih organa (najčešće želudačni problemi), crvenilo u licu, premor ruku i tela, bolovi u telu, impotentnost kod mladića i slično.
  • Alkoholizam, “duvanje raznih trava”, kao i korišćenje droga i supstanci.
  • Zastoji u strudiranju,  kao i neuspešnost u periodu srednjeg obrazovanja.
  • Promiskuitet kod mladih, i to kod oba pola već u ranom periodu, od 16. godine, pa i ranije.
  • Prostituisanje kod devojaka kao način da se zaradi novac na lak način. U poslednje vreme sve više i kod mladjih muškaraca.

Partnerski problemi mladih

Mladi se teško pronalaze u partnerstvu. Društvo je otudjeno u većoj meri. Tehnologija je pogodovala virtualnim kontaktima, mladi manje direktno komuniciraju. Imaju nerealne zahteve od partnera, često idealizuju partnerski odnos. Mediji daju loše modele, kao i porodica, i socijalna sredina. Mnogi mladi kažu za druge da se “svi foliraju”, a onda i sami podržavaju površne i pomodne odnose.

Agresivnost kod mladih ljudi

Agresivnost se u današnje vreme može tretirati kao fenomen. Ona je znatno povećana danas u odnosu na prethodne decenije u našoj sredini kao posledica trenda nestabilnosti društvenog sistema, nesigurnosti porodice i uopšte uzev nedostatka pozitivnih modela u društvu. Naročito je izražena agresivnost devojčica i devojaka. Detektuje se već na osnovnoskolskom uzrastu, kao i u srednjim školama. Čini se kao da se devojčice osećaju jako ugrožene u odnosu na dečake. Potrebno je uraditi istraživanja na ovu temu i istražiti moguće uzroke ovog fenomena koji je u porastu, naročito u školama.