Narkomanija

Narkomanija

Nijedna zemlja u svetu nije pošteđena narkomanije – što je zemlja bogatije, to je veći izbor droge na tržištu. Narkomanije se javlja najviše među mladima i to u periodu od 13 do 19 godine. Najčešći uzroci za stranputicu su gubitak voljene osobe, razvod roditelja, raskid veze, loša situacija u školi ili u poslu, finansijski problemi, kompleksi…

Deca koja ne odrastaju u zdravim porodicama i kojima se roditelji ne bave na pravi način, često se osećaju odbačeno i traže druge grupe za identifikaciju i pripadanje. Osećaju se nevoljenim i najčešće im se nudi novac umesto ljubvai, pažnje i bliskosti. Danas nije potreban veliki novac za drogu. Na tržištu je droga dostupna svima, pa je problem izašao iz tokova društvene kontrole.

Najveći broj mladih ulazi u narkomaniju iz radoznalosti. Tada u sklopu adolescentskih razvojnih promena traže puteve i načine da se istaknu, isprobaju nove doživljaje ili identifikuju sa novim grupama vršnjaka. Mnogi od njih započinju sa lakim drogama poput trave. Svoju radoznalost zadovoljavaju iako su svesni opasnosti. Mnogi od njih budu uvučeni i nakon lakih droga, stižu i do teških droga poput LSD ili Heroina koji vode u rizik za život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *