Bračna i porodična terapija

Bračna i porodična terapija

Bračni ili partnerski odnos

Bračni ili partnerski odnos je najvažniji odnos za sreću i mir čoveka. Taj odnos je složen, zavisi od oba partnera i svega što pojedinac unosi u taj odnos. A to su očekivanja od braka i ljubavi, uzori i modeli koje ponesemo iz primarne roditeljske porodice, i mnogo drugih.

Svaki brak, zajednica ili veza prolaze kroz krize

Neki partneri imaju snagu i potencijal da izadju iz krize, a neki nemaju. Nema pravila. Ponekad odnos može da bude u krizi, i zato što jedan partner ima sopstveno nezadovoljstvo, depresiju, i to prenosi u odnose partnera.

Partnerski odnos uvek uključuje četiri aspekta razmene:

  • Emocionalnu razmenu, tj. lakoću i sposobnost da se ljubav pruži i primi izmedju partnera
  • Telesnu ili seksualnu razmenu medju partnerima
  • Intelektualnu razmenu, tj.sličnost u vrednosnim stavovima oko bitnih životnih pitanja; vaspitanja dece, obrazovanja, porodice i važnih životnih pojava
  • Duhovnu razmenu, sličnost u verskom opredeljenju

Što je veći broj slaganja u ovim aspektima odnosa to je odnos kvalitetniji, stabilniji. Neophodna su bar dva da bi odnos funkcionisao.

U svakom slučaju ako imate konflikte u braku, zajednici ili vezi potražite pomoć. Promene su moguće, i često nužne. A važno je da se javite i na vreme, čim prepoznate problem. Kasnije se i problem gomila, pa je i razrešenje konflikta teže.

Partnerstvo kao beg od stvarnosti